jana černá design


Milí příznivci pečení a formy na bábovku „Sladkých šestnáct“,

na podzim roku 2011 se konala soutěž o formu z růžového porcelánu, do které mi majitelé formy „Sladkých šestnáct" posílali recepty a fotografie svých krásných
a hlavně chutných bábovek.

Po velkém pečení a ještě větším rozvažování, zvítězila bábovka ČOKOBÁBO

Vyhrála díky spojení výtečné chuti, fotogenickému vzhledu, objemu přiměřenému formě „Sladkých šestnáct" a svým způsobem i díky své jisté luxusní jedinečnosti.

recepty - bábovková pekařka
forma na bábovku
jana černá Vítězná bábovka - Čokobábo
 
 


Mezi dalšími, které mohu jen a jen doporučit a šlapaly vítězné bábovce
na paty, jsou:

Savoy - výtečná chuť, snad spíše jako dort než jako bábovka, nevýhodou je ale celková náročnost (při troše nešikovnosti čokoládová vrstva zaplaví centrální prostor) a nákladnost

Smetanová - úžasně jednoduchá přitom výborná, není nákladná, skvělý objem
a nedělá „sopku", avšak zaznamenala jsem značně „zkorodovaný" povrch,
kde dílky nejsou tak krásně vykreslené

Černá komtesa - velice dobrá, ale hutnější a její přípravu provází náročné vážení


ČOKOBÁBO - recept - ingredience - postup

ingredience:
200g čokoláda - 70% pomerančová
50g másla
250g polohrubé mouky - mix špaldová + bílá
2 lžičky vinného kamene, může být i prášek do pečiva
2 lžičky skořice
2 lžičky pomerančové kůry
150 g hnědého cukru
špetka soli
4 vejce
vlašské ořechy
250 ml rostlinného oleje, z vlašských ořechů

postup:
mouku, prášek do pečiva, škořici, kůru, cukr, sůl smíchat dohromady
vejce umíchat do pěny, postupně k nim přidávat olej
čokoládu rozlámat, polovinu rozpustit s máslem
ořechy nasekat na menší kousky
k vaječno-olejové pěně přidat moučnou a čokoládovou směs, kousky čokolády
a ořechy
vše promíchat, dát do formy
60 - 70 minut péct na 160 ºC - sušší varianta - doporučuji
nebo 40 - 50 minut na 180 ºC - vláčnější verze

Věřím, že Vám bude chutnat!

Postupy k dalším receptům budu doplňovat průběžně - a najdete je v „pekařce".

Ještě jednou moc děkuji všem účastníkům!! Mám radost z celé soutěže, z nových typů na bábovky a že se formám u Vás tak dobře daří!

Přeji Vám, ať Vám forma „Sladkých šestnáct" nadále dělá jen radost,
ať se bábovka vždycky krásně vyklopí a ať vybírání toho nejlepšího dílku
zpříjemňuje chvíle s Vašimi blízkými.

Jana Černá

 
  soutěžní recepty (kliknutím na obrázek uvidíte více):  
  Tvarohovka citrónová

TVAROHOVKA CITRÓNOVÁ

dvě vaničky tvarohu

160 g másla

100 g cukru

3 – 4 vejce

špetka soli

200 g krupice

prášek do pečiva

kůra a šťáva z jednoho
a půl citronu

kakao

máslo a hrubá mouka
na vymazání formy
  Prezidentská bábovka

PREZIDENTSKÁ
BÁBOVKA


200g cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

250 g změklého másla

6 žloutků

250ml smetany
ke šlehání

300 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

špetka soli

kůra z jednoho citrónu

100 g oblíbené čokolády

100 g vlašských ořechů

4 lžíce tuzemáku

6 bílků
  Černá komtesa

ČERNÁ KOMTESA

250g hladké mouky

20g holandského kakaa

15g mleté skořice

15g prášku do pečiva

150g lupínkových mandlí

150g strouhané hořké čokolády

150g změklého másla

100g cukru moučka

5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)

100 ml červeného vína

100g zakysané smetany

100g cukru krupice
  Oranžáda

ORANŽÁDA

100 ml pomerančového džusu

kůra z dvou pomerančů

1 litr plnotučného mléka

2 sáčky pudinku

10 lžic cukru


1 dcl likéru či pálenky

  Něžný barbar

NĚŽNÝ BARBAR

1 litr smetany

2 sáčky cukru s pravou vanilkou

2 balení želatiny

100 ml ovocné zavařeniny

  Vánoční

VÁNOČNÍ

700 ml červeného vína

cukr podle chuti a druhu vína

1 balení fíků (200g)

100 g vlašských ořechů

1 dcl rumu

koření na svařák (celá skořice, hřebíček, badyán)

2 balení želatiny


 
 
  Žofčina bábovka

ŽOFČINA BÁBOVKA

20 lopatek vlhkého písku

  Vulkán

VULKÁN

4 vejce

25 dkg hrubé mouky

5 dkg kokosu

1 prášek do pečiva

10 dkg oleje

10 dkg vlahé vody

nastrouhaná kůra
z poloviny citrónu

vymačkaná citrónová šťáva z poloviny citrónu
  Čokobábo

ČOKOBÁBO

200g čokoláda - 70%
pomerančová

50g másla

250g polohrubé mouky
- mix špaldová + bílá

2 lžičky vinného kamene, může být i prášek
do pečiva

2 lžičky skořice

2 lžičky pomerančové kůry

150 g hnědého cukru

špetka soli

4 vejce

vlašské ořechy

250 ml rostlinného oleje, z vlašských ořechů
  Mrkvová bábovka aneb "Zaječí mls"

MRKVOVÁ BÁBOVKA ANEB „KRÁLIČÍ MLS"

4 vejce (žloutky
a bílky zvlášť)

1 až 2 hrnky moučkového cukru

1 vanilkový cukr

130 g másla

2 hrnky hrubé mouky

prášek do pečiva

koření (skořice, mleté nové koření, muškátový oříšek, pepř ...)

3 nastrouhané mrkve

nasekané ořechy, rozinky, hořká čokoláda (popř. sušené ovoce)

1,5 hrnku mléka
  banánová bábovka

BANÁNOVÁ BÁBOVKA

2 vejce

200 g cukr krupice

150 g másla

3-5 zralých banánů (mohou být přezrálé)
1 dl vody

300 g polohrubé výběrové mouky

1 čajová lžičky sody

1 čajová lžička prášku
do pečiva

100 g vlašských ořechů

  vánoční perníková

VÁNOČNÍ PERNÍKOVÁ

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek cukru

1/2 hrnku oleje

1,5 hrnku mléka

2 vejce

2 lžíce kakaa

prášek do perníku

kokos na vysypání formy

poleva:

1 bílek

200g moučkového cukru

šťáva z jednoho citronu

badyán

  asfaltová jablečná

ASFALTOVÁ JABLEČNÁ

vejce

200g tuku

100g cukru moučka

vanilkový cukr

250g hladké mouky

1lžička kypřícího prášku

trochu mléka

6 zralých jablek odrůd Rubinola/Goldspur Red

120g cukru krystal

120g másla

  tvarohová bábovka

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

250g polohrubé mouky

3 vejce

250g tuku (máslo
nebo hera)

250g cukru (krystal)

250g tvarohu (ve vaničce)

prášek do pečiva
  připálených osm

PŘIPÁLENÝCH OSM

4 vejce

1/2 másla

25 dkg cukru moučka

30 dkg polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1/8 l mléka
  opilá bábovka

OPILÁ BÁBOVKA

1 hrnek tmavého cukru

0,5 hrnku polohrubé mouky

2 hrnky mletých vlašských ořechů

0,5 hrnku rumu

1 hrnek mléka

0,5 hrnku kakaa

3 celá vejce

125g másla

kypřící prášek (nejlépe z countrylife)

špetka soli

tuk a strouhanka
na vysypání

 

  Čokořecháč

ČOKOŘECHÁČ

200 g másla

250 g cukru krystal

vanilkový cukr

5 žloutků

120 g polohrubé mouky

kypřící prášek

sníh z 5-ti bílků

citronová kůra z 1 citronu

skořice na špičku nože

180 g mletých vlašských ořechů

100 g nadrobno nasekané čokolády

strouhanka na vysypání

  narozeninový chleba

NAROZENINOVÝ CHLEBA

500 g hladké mouky

1,5 lžičky soli

1,5 lžičky kmínu

2 dkg droždí

půl silnějšího krajíce chleba namočeného
ve vodě

125 ml vody + 0,5 žičky cukru

lžička oleje

uděláme kvásek
vypracujeme těsto - necháme vykynout

formu vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou

  čočková sekaná

ČOČKOVÁ SEKANÁ

40 dkg uvařené čočky
- lepší je červená

20 dkg hub

2 lžíce oleje

tymián

15 dkg pórku

3 plátky toustového chleba

150 ml smetany

2vejce

12 dkg blaťáckého zlata

10 dkg ementálu
nebo čedaru

sekaná petrželka

sádlo na vymazání formy  + strouhanka

  zebra

ZEBRA

4 vejce

1 šálek cukru

1 šálek oleje

1 šálek mléka

1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)

strouhaná kůra z jednoho dobře omytého citronu

2 šálky hladké mouky

1 lžíce prášku do pečiva

špetka soli

1 lžička rozpustného

espressa nebo kávy

4 lžíce kakaa
  hrnkový expres

HRNKOVÝ EXPRES

1,5 hrnku polohrubé mouky

0,5 hrnku pohankové mouky

0,5 hrnku cukru krupice

1 hrnek mléka

0,5 hrnku oleje

2 vejce

vanilkový cukr

prášek do pečiva

1 lžíce kakaa

nasekané ořechy - dle chuti

rozinky - dle chuti (není nutné)

trochu rumu

trochu BIO citronové kůry
  bábovka pro nerozhodného přítele

BÁBOVKA PRO NEROZHODNÉHO PŘÍTELE

40 dkg polohrubé mouky

2 dcl rozpuštěného másla

2 dcl vlažného mléka

13 dkg cukru krupice

1 prášek do pečiva

4 vejce

3 lžíce holandského kakaa

trochu nastrouhané citrónové kůry
z chemicky neošetřeného citrónu

  sekaná

SEKANÁ

1,5 kg mletého masa

3 vejce

cibule

česnek

špenát

sůl

pepř

majoránka

strouhanka

sádlo na vymazání formy

  šlehačková bábovka

ŠLEHAČKOVÁ BÁBOVKA

4 vejce

200g cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 šlehačka (33%)

300g hladké mouky

1 prášek do pečiva

hořká čokoláda

rozinky

mandle či ořechy
(nejlépe mleté)

  slaných 16


SLANÝCH 16


1 pytlík těstovin uvařených ve slané vodě

uzené maso - cca 30 dkg

čtyři vejce

půl hrnku mléka

sádlo na vymazání

  Andělská bábovka


ANDĚLSKÁ BÁBOVKA

100 g másla, změklého
+ na vymazání formy

200 g třtinového cukru

6 vajec, žloutky a bílky zvlášť

300 ml smetany

80 g nasekaných vlašských ořechů

60 g nasekané čokolády

300 g polohrubé mouky

1/2 sáčku prášku
do pečiva

80 g krupicového cukru
(k bílkům)

kokos na vysypání formy
  savoy

BÁBOVKA SAVOY

máslo a hrubá mouka
na vysypání formy

6 vajec, žloutky a bílky zvlášť

280 g másla

280 g moučkového cukru + trocha na poprášení

250 ml smetany
ke šlehání

360 g polohrubé mouky

1 sáček vanilinového cukru

100 g vlašských ořechů, nasekaných

1 sáček prášku do pečiva

150 g nugátu
nebo mléčné čokolády, nasekané

30 g kakaa

  tvarohová s čokoládou

TVAROHOVÁ
S KOUSKY ČOKOLÁDY


3 hrnky polohrubé mouky

1/3 kostky másla

1 hrnek moučkového

cukru

1 tvaroh

3 vejce

kousky čokolády

1 sáček prášku

do pečiva

mléko podle potřeby

strouhanka na vysypání formy

     
 
copyright © 2010 - 2012 jana černá